Liście bambusa. W Chinach bambus jest jedną z najbardziej popularnych roślin. Tu z niego parzą witaminowe herbaty. Liście bambusa w Chinach nawet nazywają się "bambusową herbatą", co świadczy o jego popularności.
Kuding (苦丁茶) - napój herbaciany (herbata ziołowa), uzyskany parzeniem suszonych liści chińskiego ostrokrzewu (Ilex latifolia). Należy do Ku Cha — tzw. "gorzkich herbat".
Jiaogulan, Gynostemma, Jiao Gu Lan, Południowy żeń-szeń, Gynostemma pentaphyllum - pnąca roślina z rodziny Dyniowatych, pochodząca z południowych krańców Chin, północnego Wietnamu , Korei Południowej i Japonii. W tłumaczeniu z chińskiego Jiaogulan oznacza "Pnąca orchidea". Za wzmacniające działanie i efekt odmładzający roślina jest również nazywana...
Chińskie daktyle (Zao) Suszone i posiekane chińskie daktyle. Przyjemnie słodki smak, przypominający suszone jabłka.
Kwiaty jaśminu - jedna z najbardziej użytecznych roślin, która jest używana zarówno do celów medycznych (leczniczych), jak i kulinarnych i kosmetologicznych. Szczególnie szeroko stosowany jest tzw. chiński jaśmin leczniczy (jasminum officinale).
Kwiat chryzantemy (Ju Hua) - naturalny dodatek do herbaty z kwiatów chryzantemy. Stosowany jako dodatek do herbaty pu-erh, czerwonych, zielonych herbat, nadając im lekki, przyjemny kwiatowy aromat. Może być również parzony jako niezależny napój.
Ku Gua (Ogórek suszony) Przepękla ogórkowata (Momordica charantia L.) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Występuje w krajach tropikalnych i subtropikalnych.