Kwiaty jaśminu - jedna z najbardziej użytecznych roślin, która jest używana zarówno do celów medycznych (leczniczych), jak i kulinarnych i kosmetologicznych. Szczególnie szeroko stosowany jest tzw. chiński jaśmin leczniczy (jasminum officinale).
Kwiat chryzantemy (Ju Hua) - naturalny dodatek do herbaty z kwiatów chryzantemy. Stosowany jako dodatek do herbaty pu-erh, czerwonych, zielonych herbat, nadając im lekki, przyjemny kwiatowy aromat. Może być również parzony jako niezależny napój.
Ku Gua (Ogórek suszony) Przepękla ogórkowata (Momordica charantia L.) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Występuje w krajach tropikalnych i subtropikalnych.
Kuding (苦丁茶) - napój herbaciany (herbata ziołowa), uzyskany parzeniem suszonych liści chińskiego ostrokrzewu (Ilex latifolia). Należy do Ku Cha — tzw. "gorzkich herbat".
Chińskie daktyle (Zao) Suszone i posiekane chińskie daktyle. Przyjemnie słodki smak, przypominający suszone jabłka.