Brak produktów
Ostatnio przeglądane
Herbata zielona Cui Ming Hua Cha....
Nowy produkt
Herbata zielona Cui Ming Hua Cha. Nazwa herbaty Cui Ming tłumaczy się jako "Jasny szmaragd". W tej wersji jest dodany kwiat chińskiego jaśminu.
Herbata zielona Cui Ming. Nazwa herbaty Cui Ming tłumaczy się jako "Jasny szmaragd". Herbata jest wytwarzana z bardzo młodych liści herbaty, zebranych i ręcznie przetworzonych. Dzięki temu liście herbaty zachowują kształt. W tej wersji jest dodany kwiat chińskiego jaśminu.
Herbata z jaśminem - tradycyjny dla Chin rodzaj herbaty z ponad tysiącletnią historią. Na pierwszy rzut oka, interakcja herbaty i kwiatów jaśminu wygląda prosto: te dwa składniki są ułożone w specjalne skrzynie warstwami na siebie, a po pewnym czasie są podzielone. Ale trzeba zauważyć, że taka naturalna aromatyzacja – to nie tylko wymiana zapachami. Kwiaty jaśminu oddają herbacie nie tylko lotne substancje zapachowe, ale i wilgoć; mieszanka je z herbatą rozgrzewa; wygląd i kolorystyka kwiatów zmienia się, zapach również przekształca się, zmienia się. Mistrz powinien wziąć pod uwagę i dostosować sześć czynników: jakość herbaty; jakość jaśminu; temperaturę; wilgotność; ilość i grubość warstw; czas.
Za tym idzie suszenie herbaty, i tu również bardzo ważne, aby utrzymać założony zapach: temperatura nie powinna być zbyt wysoka, ale i czas suszenia nie powinien być zbyt długi, dlatego konieczna jest wentylacja, ale nie powinna być zbyt intensywna, aby zapach nie usunąć. W sumie, aby stworzyć naprawdę godną herbatę jaśminową, potrzebny jest staranny dobór wielu powiązanych ze sobą parametrów.
Waga netto: 25-100g
Parzenie: 5-8 g herbaty, 100 ml wody o temp. 70°C. Optymalna ilość parzeń: 3-4 razy.
Najlepiej parzyć w: kubek z sitkiem i przykrywką, gaiwan, szklanka
Zbiór: marzec 2021
Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan
Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.