Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Ostatnio przeglądane
Herbata oolong Dong Ding Ceremonialny...
Nowy produkt
Herbata oolong Dong Ding Ceremonialny - to wspaniały wysokogórski tajwański oolong, rośnie w miejscowości Lugu powiat Nantou.
Herbata oolong Dong Ding Ceremonialny - to wspaniały wysokogórski tajwański oolong, rośnie w miejscowości Lugu powiat Nantou.
Dong Ding oznacza "Mroźny szczyt", według nazwy góry, na której rośnie.
Ta herbata jest najbardziej popularna wśród tajwańskich oolongów. Historia herbaty Dong Ding rozpoczęła się w 1860 roku, kiedy pierwsze drzewa tej odmiany zostały przywiezione z Chińskiej prowincji Fujian (góry Wuyi).
Klimat powiatu Nantou stwarza niepowtarzalne warunki do uprawy herbaty najwyższej jakości. Dong Ding jest słabo fermentowaną herbatą, ale z wysokim stopniem palenia, co pozwala jej zachować w sobie 2 razy więcej witamin i minerałów.
Smak herbaty jest bardzo silnie uzależniony od wysokości plantacji: im wyżej rośnie herbata, tym bardziej głęboki i wyrafinowany ma smak. Tylko herbaty położone najwyżej są zbierane i przetwarzane ręcznie, a wszystkie pozostałe – z wykorzystaniem mechanizmów. Herbata rośnie na wysokości 800-2000 m.
W postaci suchej zielone na krawędziach i brązowe w środku, gęste, zwinięte w zgrabne kulki liście.
Herbata charakteryzuje się głębokim miodowym smakiem i aromatem z "pieczonym" odcieniem. Kolor naparu jest jasny, z długim słodkawym posmakiem.
Wpływ na organizm: poprawa apetytu; odświeżający i orzeźwiający wpływ na organizm; wydalanie toksyn, przyspieszenie przemiany materii, co z kolei przyczynia się do utraty wagi; gasi pragnienie; zmniejszenie zmęczenia; wzmocnienie odporności, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie z infekcjami wirusowymi; poprawa stanu skóry poprzez normalizacje pracy gruczołów łojowych i zachowania wilgoci.
Aby uzyskać maksymalne korzyści z napoju najlepiej spożywać go po posiłku, ponieważ poprawia pracę przewodu pokarmowego i wspomaga trawienie białka żywności. W okresie ciąży picie herbaty nie jest zalecane.
Waga netto: 10g-25g
Parzenie: 8 g herbaty, 100-150 ml wody o temp. 85-95 °C. Minimalna ilość parzeń: 7-8 razy.
Najlepiej parzyć w: czajnik lub gaiwan
Zbiór: jesień 2024
Kraj pochodzenia: Taiwan
Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.