Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Ostatnio przeglądane
Herbata oolong Dan Cong Ya Shi Dao...
Nowy produkt
Herbata oolong Dan Cong Ya Shi Dao Hua Xiang (Kacza Kupa) (2024). Region uprawy - prowincja Guangdong.
Herbata oolong Dan Cong Ya Shi Dao Hua Xiang (Kacza Kupa) (2024). Region uprawy - prowincja Guangdong.
Nie zawsze chińska herbata nosi piękne i poetyckie nazwy. Ten wyjątek dotknął właśnie oolonga z Guangdong Ya Shi Dao Hua Xiang. "Zapach odchodów kaczki" - tak tłumaczy się nazwa tej herbaty. Jednak nie warto sceptycznie go traktować. Nie ma nic wspólnego do nazwy w samej herbacie. Legenda głosi, że to imię nadał mu jakiś herbaciarz ze szczytu Wudong. A powodem była z powodzeniem wyhodowana odmiana krzewu z niesamowicie pachnącym liściem. Rolnik bał się, że krzak mogą ukraść, więc nadał mu taką "zabawną" nazwę. Rolnika można zrozumieć, ponieważ herbata ma naprawdę wyjątkowy aromat i smak.
Istnieje druga wersja nazwy. Z punktu widzenia botaniki krzew i Shi Xiang należy do odmiany Da Ye ("duży ciemny liść"). Jego ojczyzną jest szczyt Wudong. Gleba w tych miejscach ma barwny kolor, za który otrzymała nazwę Yashitu – "Ziemia kaczych odchodów". Najprawdopodobniej herbata otrzymała swoją nazwę właśnie z tego powodu. Jednak pierwsza wersja ma pełne prawo do istnienia.
Wyprodukowana wiosną 2024 roku. Proces produkcyjny obejmował umiarkowaną fermentację, a także schludne, długotrwałe rozgrzewanie w niskich temperaturach.
W postaci suchej średniej wielkości liść, delikatnie skręcony w wici ciemno-brązowego, miejscami bordowego odcieniu. Aromat wyrafinowany, kwiatowo-jagodowy, lekko pikantny. Napar jest jasny, czysty, przezroczysty, bursztynowo-czerwonawy, z lekkim różowawym odcieniem w pierwszych przelewach.
Bukiet gotowej herbaty jest wieloaspektowy, harmonijny, wyrafinowany i zrównoważony. Elegancko otwiera się w kwiecistej i pikantnej gamie, uzupełnionej nutami jagód, przypraw z drewna i ledwie wyczuwalnymi odcieniami żywic. Zapach jest miękki, delikatny, kwiatowy i miodowy. Smak delikatny, cienki, maślany, głęboki, lekko cierpki, słodki i wszechstronny. Posmak jest długi, z lekką kwaskowością i przyjemnym zimnem.
Herbata oolong Dan Cong Ya Shi Dao Hua Xiang, prowadzi do harmonii cały organizm, wzmacnia i ogrzewa. Doskonały ceremonialny Dan Cong na spokojne, uważne picie herbaty. Na pewno ma coś do obserwowania. Jeśli scharakteryzować herbatę jednym słowem, będzie to harmonia. Przejawia się pod każdym względem - aromat, smak, posmak, stan i nastrój. Wszystko płynie płynnie, zmienia się i wzajemnie się uzupełnia. Herbata jest dość wymagająca do wody i parzenia, nie toleruje pośpiechu i zamieszania. W przeciwnym razie herbata może okazać się bardzo przeciętna. Dobra opcja do odkrywania wysokiej jakości oolongów z Guangdong.
Waga netto: 25g
Parzenie: 5-6 g herbaty, 100 ml wody o temp. 90-100 °C. Minimalna ilość parzeń: 8-10 razy. Przed rozpoczęciem parzenia, herbatę należy zalać wrzącą wodą i wylać wodę dla obudzenia listka.
Najlepiej parzyć w: naczyniach z porowatej gliny dla oolongów z Guangdong lub porcelanie
Zbiór: wiosna 2024
Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Guangdong
Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.