Herbata oolong Da Hong Pao (2024) (Premium)(大红袍)

Nowy produkt

Herbata oolong Da Hong Pao (2024)(Premium)(大红袍). Tradycyjna herbata z Wuyi Shan, jest mieszanką kilku odmian herbaty, ze zrównoważonym smakiem i bogatym posmakiem. Nazwa herbaty tłumaczy się jako "Wielka Czerwona Szata", jest jedną z najbardziej znanych odmian herbaty chińskiej.

Więcej szczegółów

56,00 zł brutto

  • 25 g
  • 50 g
  • 100 g

Więcej informacji

Herbata oolong Da Hong Pao (2024)(Premium)(大红袍to jedna z najsłynniejszych i najbardziej cenionych herbat oolong, pochodząca z gór Wuyi w Chinach. Jej smak jest niezwykle złożony, łączący w sobie różne nuty i warstwy aromatyczne.

  • Początek: Pierwsze wrażenie, jakie można odczuć, to pełna i bogata tekstura, często opisywana jako jedwabista. Na początku smak jest lekko dymny i mineralny, co jest wynikiem tradycyjnego procesu prażenia liści herbaty.

  • Środek: W miarę jak smak się rozwija, pojawiają się bardziej subtelne nuty kwiatowe i owocowe. Można wyczuć delikatny posmak orchidei, który jest charakterystyczny dla wielu herbat oolong. W tle pojawiają się też nuty słodkich suszonych owoców, takich jak figi czy daktyle, a także lekka słodycz miodu.

  • Koniec: Smak kończy się długim, przyjemnym posmakiem, który może mieć lekko mineralny charakter, typowy dla herbat z gór Wuyi. W niektórych partiach herbaty Da Hong Pao wyczuwa się również delikatne przyprawowe akcenty, takie jak cynamon czy goździki.

Całość tworzy harmonijną kompozycję, która jest jednocześnie głęboka i delikatna. Da Hong Pao jest często opisywana jako herbata, którą można odkrywać na nowo z każdą filiżanką, ze względu na jej wielowymiarowy smak i aromat.

Wpływ na organizm: Da Hong Pao wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, poprawia procesy trawienne, rozkłada tłuszcze, dobrze wpływa na stan zębów. Da Hong Pao normalizuje ciśnienie krwi, a nawet jest w stanie wyleczyć nadciśnienie. Ta herbata działa relaksująco na organizm człowieka, wprowadza go w stan pewnej euforii.

Waga netto: 25-100g

Parzenie: 5-7 g herbaty, 100 ml wody o temp. 95-100 °C. Optymalna ilość parzeń: 8-9 razy. Parząc od 10 s i stopniowo doprowadzając czas do 2 minut można zaparzyć 8-9 razy.

Najlepiej parzyć w: czajnik z porowatej gliny dla mocno-oksydowanej herbaty oolong

Zbiór: wiosna 2024

Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Fujian, Wuyi Shan

Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.

Chiny, prowincja Fujian

Chiny, prowincja Fujian

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Herbata oolong Da Hong Pao (2024) (Premium)(大红袍)

Herbata oolong Da Hong Pao (2024) (Premium)(大红袍)

Herbata oolong Da Hong Pao (2024)(Premium)(大红袍). Tradycyjna herbata z Wuyi Shan, jest mieszanką kilku odmian herbaty, ze zrównoważonym smakiem i bogatym posmakiem. Nazwa herbaty tłumaczy się jako "Wielka Czerwona Szata", jest jedną z najbardziej znanych odmian herbaty chińskiej.

Produkty powiązane