Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Ostatnio przeglądane
Herbata oolong Da Hong Pao...
Nowy produkt
Herbata oolong Da Hong Pao (2024)(Premium)(大红袍). Tradycyjna herbata z Wuyi Shan, jest mieszanką kilku odmian herbaty, ze zrównoważonym smakiem i bogatym posmakiem. Nazwa herbaty tłumaczy się jako "Wielka Czerwona Szata", jest jedną z najbardziej znanych odmian herbaty chińskiej.
Herbata oolong Da Hong Pao (2024)(Premium)(大红袍) to jedna z najsłynniejszych i najbardziej cenionych herbat oolong, pochodząca z gór Wuyi w Chinach. Jej smak jest niezwykle złożony, łączący w sobie różne nuty i warstwy aromatyczne.
Początek: Pierwsze wrażenie, jakie można odczuć, to pełna i bogata tekstura, często opisywana jako jedwabista. Na początku smak jest lekko dymny i mineralny, co jest wynikiem tradycyjnego procesu prażenia liści herbaty.
Środek: W miarę jak smak się rozwija, pojawiają się bardziej subtelne nuty kwiatowe i owocowe. Można wyczuć delikatny posmak orchidei, który jest charakterystyczny dla wielu herbat oolong. W tle pojawiają się też nuty słodkich suszonych owoców, takich jak figi czy daktyle, a także lekka słodycz miodu.
Koniec: Smak kończy się długim, przyjemnym posmakiem, który może mieć lekko mineralny charakter, typowy dla herbat z gór Wuyi. W niektórych partiach herbaty Da Hong Pao wyczuwa się również delikatne przyprawowe akcenty, takie jak cynamon czy goździki.
Całość tworzy harmonijną kompozycję, która jest jednocześnie głęboka i delikatna. Da Hong Pao jest często opisywana jako herbata, którą można odkrywać na nowo z każdą filiżanką, ze względu na jej wielowymiarowy smak i aromat.
Wpływ na organizm: Da Hong Pao wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, poprawia procesy trawienne, rozkłada tłuszcze, dobrze wpływa na stan zębów. Da Hong Pao normalizuje ciśnienie krwi, a nawet jest w stanie wyleczyć nadciśnienie. Ta herbata działa relaksująco na organizm człowieka, wprowadza go w stan pewnej euforii.
Waga netto: 25-100g
Parzenie: 5-7 g herbaty, 100 ml wody o temp. 95-100 °C. Optymalna ilość parzeń: 8-9 razy. Parząc od 10 s i stopniowo doprowadzając czas do 2 minut można zaparzyć 8-9 razy.
Najlepiej parzyć w: czajnik z porowatej gliny dla mocno-oksydowanej herbaty oolong
Zbiór: wiosna 2024
Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Fujian, Wuyi Shan
Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.