Herbata oolong Rou Gui (Premium)

Nowy produkt

Herbata oolong Rou Gui "Cynamon z gór Wuyi" (Premium) - jedna z słynnych herbat z gór Wuyi. Swoją nazwę zawdzięcza wyrazistemu zapachowi przypominającemu zapach cynamonu.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

42,00 zł brutto

  • 25 g
  • 50 g
  • 100 g

Więcej informacji

Herbata oolong Rou Gui "Cynamon z gór Wuyi" (Premium) - jedna z słynnych herbat z gór Wuyi. Swoją nazwę zawdzięcza wyrazistemu zapachowi przypominającemu zapach cynamonu.

Herbata pochodzi z centralnej części Gór Wuyi (Wuishan), znanej z gleb bogatych w minerały. Po wielu latach żmudnej selekcji i uprawy został wyhodowany w osobnej odmianie krzewu herbacianego. Rośnie głównie na skałach lub na brzegach górskich strumieni.

Liść Rou Gui wydłużony, zakrzywiony, gęsty w fakturze, z lekko zauważalnymi czerwonawymi obrzeżami na krawędziach liścia. Tradycyjne przetwarzanie, przy użyciu wystarczająco długiego smażenia na otwartym ogniu, nadaje smakowi tej herbaty dodatkowego nasycenia i pikanterii. W czasach dynastii Qing herbata Rou Gui była wysoko ceniona przez dwór cesarski i przydzielana do słynnych chińskich herbat. W latach osiemdziesiątych XX wieku była również wielokrotnie wybierana do znanych herbat narodowych.

Wuyi Rou Gui ma wyraźny, ale subtelny i dyskretny zapach cynamonu. Ta herbata ma tradycyjny smak herbat klifowych, z dość wyraźnymi nutami pikantnymi i miodowymi. Ma odporność na wielokrotne parzenie, zachowując jednocześnie wspaniały smak i aromat. Herbata dobrze ujawnia się w pachnącym miodowo-kwiatowym aromacie, który nieustannie zmienia swoje odcienie i przechodzi w słodki posmak.

Wpływ na organizm: Wuyi Rou Gui jest bardzo korzystny dla płuc i układu krążenia, dla układu trawiennego i naczyniowego. Odświeża i poprawia nastrój, łagodzi napięcie w ciele i ból głowy. Herbata ma złożony korzystny wpływ na organizm, ożywia. Ta herbata jest dobra w każdą pogodę, zwiększa stan energetyczny organizmu, zwiększa wydajność.

Waga netto: 25g-100g

Parzenie: 5-7 g herbaty, 100-150 ml wody o temp. 90-100 °C. Minimalna ilość parzeń: 5-6 razy. Przed rozpoczęciem parzenia, herbatę należy zalać wrzącą wodą i wylać wodę dla obudzenia listka.

Najlepiej parzyć w: czajnik dla mocno-fermentowanych oolongów z purpurowej porowatej gliny lub gaiwan

Zbiór: wiosna 2020

Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Fujian, Wuyi Shan

Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.

Chiny, prowincja Fujian

Chiny, prowincja Fujian

Produkty powiązane