Najczęściej kupowane

Nowe produkty

Promocje

Brak promowanych produktów w tym momencie.

Ostatnio przeglądane

Herbata zielona Xi Hu Long Jing (wiosna 2018)(klasyczna)

Nowy produkt

Herbata zielona Xi Hu Long Jing (Studnia smoka z jeziora Xi Hu, 龙井)(klasyczna) - odmiana zielonej herbaty o płaskiej formie uzyskanej w procesie prażenia - jedna z cech herbaty.

Więcej szczegółów

10,00 zł brutto

10,00 zł za 10g

Więcej informacji

Herbata zielona Xi Hu Long Jing (Studnia smoka z jeziora Xi Hu, 龙井)(klasyczna) - odmiana zielonej herbaty o płaskiej formie uzyskanej w procesie prażenia - jedna z cech herbaty.

Nazwa pochodzi od miejsca produkcji – zbierana jest przy Studni smoka, która znajduje się w pobliżu jeziora Xi Hu w chińskim Hangzhou.

Gleba, klimat nadają tej herbacie unikalne właściwości oraz niezwykły smak. Long Jing posiada „cztery doskonałości”: zielony kolor liści, delikatny zapach (subtelny, szlachetny), słodki posmak i piękny wygląd (napar jasny, zielony, błyszczący, z żółtym odcieniem szlachetnych kamieni). „Herbaciane dno” – delikatne, całe liście jasnozielonego koloru.

Studnia smoka z jeziora Xi Hu wchodzi w skład Dziesięciu wielkich herbat Chin.

Wpływ na organizm: Chińczycy tradycyjnie piją Long Jing z rana. Ta herbata pobudza organizm i daje energię na cały dzień. Poprawia procesy myślowe, oczyszcza umysł i usprawnia jego pracę. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykryły, że spośród zielonych herbat Long Jing ma największą zawartość przeciwutleniaczy oraz witaminy C. Na tym korzystne właściwości się nie kończą - rozszerza naczynia krwionośne i wzmacnia ich ścianki (witamina P), obniża poziom cholesterolu i niszczy złogi tłuszczu na ściankach, normalizuje ciśnienie krwi, pobudza trawienie i reguluje przemianę materii, wzmacnia mięsień sercowy (zawiera potas), wzmacnia szkliwo i zapobiega próchnicy zębów (wapń, fluor, fosfor), a przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Waga netto: 10g

Parzenie: 5-7 g herbaty, 100 ml wody o temp. 85°C. Minimalna ilość parzeń: 4-6 razy.

Najlepiej parzyć w: kubek z sitkiem i przykrywką, gaiwan, szklanka

Zbiór: marzec 2018

Kraj pochodzenia: Chiny, Hangzhou

Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.