Kwiaty jaśminu (2021)

Nowy produkt

Kwiaty jaśminu - jedna z najbardziej użytecznych roślin, która jest używana zarówno do celów medycznych (leczniczych), jak i kulinarnych i kosmetologicznych. Szczególnie szeroko stosowany jest tzw. chiński jaśmin leczniczy (jasminum officinale).

Więcej szczegółów

25,00 zł brutto

  • 25 g
  • 50 g
  • 100 g

Więcej informacji

Kwiaty jaśminu - jedna z najbardziej użytecznych roślin, która jest używana zarówno do celów medycznych (leczniczych), jak i kulinarnych i kosmetologicznych. Szczególnie szeroko stosowany jest tzw. chiński jaśmin leczniczy (jasminum officinale).

Nie zawierają kofeiny, także można śmiało używać przed snem.

Wpływ na organizm: Jedną z głównych korzystnych właściwości jaśminu jest jego działanie przeciwbakteryjne, on pomaga zwalczać wirusy, bakterie i różnego rodzaju infekcje, a także:

-dobrze oczyszcza układ krwionośny (zapobiegając występowaniu zakrzepicy, zawału serca, miażdżycy) i organizm w całości;
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
- poprawia metabolizm i obniża poziom szkodliwego cholesterolu, pomagając w ten sposób pozbyć się nadwagi;
- wzmacnia układ limfatyczny i nerwowy;
- doskonale stymuluje ludzki układ odpornościowy;
- łagodzi stres, zmęczenie i przywraca emocjonalne tło;
- pomaga w bezsenności i zwiększonej drażliwości.
Jaśmin zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu pomaga w różnego rodzaju nowotworach, w tym w raku piersi.

Kwiaty (pąki) jaśminu mają właściwości antyseptyczne, ze względu na zawartość w nich kwasów salicylowych i mrówkowych.

Parzone kwiaty jaśminu, zarówno z herbatą, jak i osobno, dobrze łagodzą zmęczenie i ból głowy.

Waga netto: 25-100 g

Parzenie: 4-5 g kwiatów, 200 ml wody o temp. 90-100 °C. Po zalaniu wodą, napar parzą w ciągu 2-3 minuty, po czym można go pić. Minimalna ilość parzeń: 4-5 razy.

Dodając kwiaty jaśminu do herbaty i parząc ją w tradycyjny sposób - na czajnik 400-500 ml wystarczy pełnej łyżeczki kwiatów.

Zaparzając herbatę w Chiński sposób przelewami - na gaiwan (120-150ml) wystarczy 6-7 pąków (kwiatów) jaśminu.

Najlepiej parzyć w: kubek z sitkiem i przykrywką, czajnik, gaiwan, szklanka.

Zbiór: 2021 rok

Kraj pochodzenia: Chiny

Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.

Produkty powiązane