No products
Prices are tax included
Viewed products
Herbata oolong Dan Cong Ya Shi Dao...
New product
Herbata oolong Dan Cong Ya Shi Dao Hua Xiang (Kacza Kupa) (2024). Region uprawy - prowincja Guangdong.
Herbata oolong Dan Cong Ya Shi Dao Hua Xiang (Kacza Kupa) (2024). Region uprawy - prowincja Guangdong.
Nie zawsze chińska herbata nosi piękne i poetyckie nazwy. Ten wyjątek dotknął właśnie oolonga z Guangdong Ya Shi Dao Hua Xiang. "Zapach odchodów kaczki" - tak tłumaczy się nazwa tej herbaty. Jednak nie warto sceptycznie go traktować. Nie ma nic wspólnego do nazwy w samej herbacie. Legenda głosi, że to imię nadał mu jakiś herbaciarz ze szczytu Wudong. A powodem była z powodzeniem wyhodowana odmiana krzewu z niesamowicie pachnącym liściem. Rolnik bał się, że krzak mogą ukraść, więc nadał mu taką "zabawną" nazwę. Rolnika można zrozumieć, ponieważ herbata ma naprawdę wyjątkowy aromat i smak.
Istnieje druga wersja nazwy. Z punktu widzenia botaniki krzew i Shi Xiang należy do odmiany Da Ye ("duży ciemny liść"). Jego ojczyzną jest szczyt Wudong. Gleba w tych miejscach ma barwny kolor, za który otrzymała nazwę Yashitu – "Ziemia kaczych odchodów". Najprawdopodobniej herbata otrzymała swoją nazwę właśnie z tego powodu. Jednak pierwsza wersja ma pełne prawo do istnienia.
Wyprodukowana wiosną 2024 roku. Proces produkcyjny obejmował umiarkowaną fermentację, a także schludne, długotrwałe rozgrzewanie w niskich temperaturach.
W postaci suchej średniej wielkości liść, delikatnie skręcony w wici ciemno-brązowego, miejscami bordowego odcieniu. Aromat wyrafinowany, kwiatowo-jagodowy, lekko pikantny. Napar jest jasny, czysty, przezroczysty, bursztynowo-czerwonawy, z lekkim różowawym odcieniem w pierwszych przelewach.
Bukiet gotowej herbaty jest wieloaspektowy, harmonijny, wyrafinowany i zrównoważony. Elegancko otwiera się w kwiecistej i pikantnej gamie, uzupełnionej nutami jagód, przypraw z drewna i ledwie wyczuwalnymi odcieniami żywic. Zapach jest miękki, delikatny, kwiatowy i miodowy. Smak delikatny, cienki, maślany, głęboki, lekko cierpki, słodki i wszechstronny. Posmak jest długi, z lekką kwaskowością i przyjemnym zimnem.
Herbata oolong Dan Cong Ya Shi Dao Hua Xiang, prowadzi do harmonii cały organizm, wzmacnia i ogrzewa. Doskonały ceremonialny Dan Cong na spokojne, uważne picie herbaty. Na pewno ma coś do obserwowania. Jeśli scharakteryzować herbatę jednym słowem, będzie to harmonia. Przejawia się pod każdym względem - aromat, smak, posmak, stan i nastrój. Wszystko płynie płynnie, zmienia się i wzajemnie się uzupełnia. Herbata jest dość wymagająca do wody i parzenia, nie toleruje pośpiechu i zamieszania. W przeciwnym razie herbata może okazać się bardzo przeciętna. Dobra opcja do odkrywania wysokiej jakości oolongów z Guangdong.
Waga netto: 25g
Parzenie: 5-6 g herbaty, 100 ml wody o temp. 90-100 °C. Minimalna ilość parzeń: 8-10 razy. Przed rozpoczęciem parzenia, herbatę należy zalać wrzącą wodą i wylać wodę dla obudzenia listka.
Najlepiej parzyć w: naczyniach z porowatej gliny dla oolongów z Guangdong lub porcelanie
Zbiór: wiosna 2024
Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Guangdong
Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.
No customer reviews for the moment.