No products
Prices are tax included
Viewed products
Herbata czerwona Dian Hong Jin Zhen...
New product
Herbata czerwona Dian Hong Jin Zhen (金針, Złote Igły) - tradycyjna czerwona herbata z prowincji Yunnan. Jako surowiec wykorzystywane pączki młodych pędów.
Herbata czerwona Dian Hong Jin Zhen (金針, Złote Igły) - tradycyjna czerwona herbata z prowincji Yunnan. Jako surowiec wykorzystywane pączki młodych pędów.
Niewielkiego rozmiaru, schludny pączki czerwono-bursztynowego koloru, pokryte gęstym włosiem.
Napar jasny, intensywny, pomarańczowy, odchodzący w miarę parzenia w czerwone barwy. Bukiet gotowej herbaty dyskretny, delikatny, ciepły, chlebowo-miodowy, drzewno-korzenny, z nutą suszonych owoców i przypraw.
Zapach gęsty, lepki, mało słodki, z nutami owoców, miodu i kwiatów.
Smak gęsty, ciepły, soczysty i świeży, słodkawy, w miarę ściągający, z orzeźwiającą kwaśkowatością. Posmak długi, narastający, aksamitny.
Szlachetna, prosta w parzeniu. Dobrze objawia się jak w parzeniu przelewami, jak i gotowaniu na ogniu.
Wpływ na organizm: Wspaniała czerwona herbata do codziennego parzenia herbaty. Szczególnie piękna będzie w chłodnym okresie roku, w czasie deszczu, a także rano do podnoszenia tonu i nastroju.
Przyjemnie rozgrzewa, delikatnie ożywia, prowadzi myśli do porządku. Tworzy atmosferę przytulności, równowagi i harmonii. Dobrze usuwa zmęczenie i odświeża spojrzenie.
Waga netto: 25-50g
Parzenie: 8 g herbaty, 100 ml wody o temp. 90-100 °C. Minimalna ilość parzeń: 6-7 razy. Przed rozpoczęciem parzenia, herbatę należy zalać wrzącą wodą i wylać wodę dla obudzenia listka.
Najlepiej parzyć w: czajnik z porowatej gliny do czerwonej herbaty lub gaiwan
Zbiór: kwiecień 2024 rok
Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan
Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości.
No customer reviews for the moment.